Archange de Jiel smaakmaker 2023?

14-06-2023
Archange de Jiel smaakmaker 2023?

Archange de Jiel smaakmaker Harddraverij Beverwijk 2023?
Archange de Jiel verdedigt op donderdag 29 juni zijn titel tijdens de kortebaan van Beverwijk. De opdracht voor de troef van Stal de Groningers is wel een stuk lastiger dan vorig jaar. Vanwege zijn winsom heeft hij een handicap van vijf meter. Hierdoor moet hij voortdurend in de achtervolging op zijn concurrenten. De aanvang van de koers op de Breestraat is om 13.30 uur. De eerste start valt omstreeks 14.30 uur.

Vorig jaar boekte Archange de Jiel zijn tweede zege in Beverwijk. In 2019 was hij ook al de beste geweest tijdens deze prestigieuze koers op de drukke kortebaankalender. De ruin kan dus met recht een baanspecialist genoemd worden.

Vanwege zijn starthandicap zal hij vermoedelijk minder aanhang hebben bij de wedders dan voorgaande jaren. Toch is hij vanaf 280 meter niet kansloos. Archange de Jiel heeft de snelheid om het elke tegenstander moeilijk te maken en daarmee een echte smaakmaker te worden. Het is echter de vraag of hij het achtervolgen de hele middag vol kan houden. Tijdens zijn enige start dit jaar strandde hij al in de tweede omloop. Na één geslaagde inhaalrace moest hij zich moegestreden gewonnen geven.

Concurrentie

De concurrentie komt mogelijk uit eigen stal. Epoque en Candy Blue Chip waren dit jaar al de beste in Assendelft en Wognum. Bij deelname in Beverwijk behoren zij ongetwijfeld tot de favorieten. Dit geldt ook voor Southwind Raptor, het kampioenpaard van het vorig seizoen en de absolute grootverdiener in het circuit. Dit jaar won de Amerikaan de koers in Venhuizen. Eén keer eerder kwam hij in Beverwijk aan de start. In 2017 boekte hij hier zijn eerste kortebaanzege. Inmiddels staat de teller op twaalf.

Traditioneel gaat ook de stal van Aad Pools uit Uitgeest voor een topklassering tijdens de kortebaan die zij zien als één van hun thuisbanen. Met Hampshire F Boko en Hero Baldwin zijn zij zeker niet kansloos tegen bovengenoemde paarden.

Deelnemers en tips

Vorig jaar week Beverwijk voor de eerste keer af van de oorspronkelijke datum in augustus door in juni te organiseren. Dit jaar geeft de de Harddraverijstichting Prins Bernhard dit een vervolg. Hierdoor sluit het evenement aan bij het Stadsfeest Beverwijk dat plaatsvindt van woensdag 28 juni tot en met zondag 2 juli.

Welke paarden er aan de start komen in Beverwijk, is bekend op dinsdag 27 juni. Wanneer de SNDR de loting heeft verricht, staan de deelnemers op de website www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt hier een uitgebreide voorbeschouwing met tips waar de bezoekers hun voordeel mee kunnen doen bij de totalisator. Meer informatie over het evenement is te vinden op www.harddraverijbeverwijk.nl.